VECKANS BILD

Här lägger vi ut bilder som vi tycker är intressanta och hoppas att kunna få information från er om bilden. Var är den tagen, när kan den vara tagen, vilka eller vad föreställer bilden, vem är fotografen? Skicka den information Ni har till info@overklinten.se

 

 

 

Den här bilden var en svår nöt. VI har intervjuat många äldre men inte fått någon träff.
Idag kom en oväntad hjälp från Gulltjärn. Anders Nilsson har hittat ytterligare en bild från samma plats vid samma tid, troligen samma fotograf.
Fotografen var Elof Olofsson från Bygdsiljum eller nån by i direkt närhet av Bygdsiljum. Följande text kan läsas vid fotot.

J.U.F fest 1923. J.U.F ska betyda Jordbrukarnas Ungdoms Förbund. J.U.F lär efter sekelskiftet ha haft 40.000 medlemmar! I bild någonstans ska det finnas en dam med namnet Hildur Bjuhr. Notera att på detta nyframkommna foto syns till höger en vidsträckt dalgång med flera hus/ladutak och kanske ett blänk från ett vattendrag? Kanske kan vi lösa detta så småningom.
Finns någon där ute i cyberrymden som har mer information så hör av er.

OBS klicka på bilden för att förstora.

 

1926-midsommar-overklinten

Midsommar i Överklinten 1923
Men var är bilden tagen?

Här går det tungt… Ingen vet med säkerhet var bilden är tagen. VI har fått några uppslag som vi ska kolla.
Ska också säga att denna bild kommer inte ur Frans Erikssons arkiv utan har ett okänt ursprung.

 

 

VECKA 51

1979 Tegelbruket och Rislandet. Bilden ur Frans Erikssons arkiv.
Bild tagen med teleobjektiv från vägen nedanför gamla skolan. Huset närmast är Frans eget hus. Bortom det ses gårdarna i Rislandet med Edvin Anderssons lagård och bagarstuga längst bort.

1979-tegelbruk-rislandet

 

 

 

VECKA 50
1960 Bild från Morlundskorsningen.
”Hagarna” till höger i bild är så kallade snöskärmar. Dessa satte man ut för att den snö som blåste med vinden skulle lägga av vid skärmarna och inte nere på vägen. Elstängslet nere vid landsvägen är uppsatt med stolpar, en del av dessa är snesor. Till vänster ses den gamla typen av telefonstolpar där oisolerade ledningar användes, dessa var monterade på isolatorer av porslin. Andra huset från vänster är Sten Österlunds hus innan branden. Det första huset från vänster är  ”Marklunds mataffär” som drevs mellan 1948 och 1976

vecka50