Laver

LAVER

Överklinten har en speciell koppling till Laver i Älvsbyns Kommun.

När det gamla gruvsamhället Laver revs så köpte föreningen Folkets Hus UPA i Överklinten folketshusbyggnaden och den flyttades till Överklinten. Folkets Hus i Överklinten stod klart och invigdes 1947. Allt arbete med flytt och återuppbyggnad skedde med byakraft.
Gruvverksamheten i Laver pågick i 11 år, från 1936 till 1947. Nu planerar Boliden Mineral att öppna gruvverksamheten i Laver igen. Det nya dagbrottet skulle bli det största i Sveriges historia. Ytan på vilken, skog, mark, vattendrag och sjöar skulle förstöras uppgår till 5000ha. I den dalgång det berör kommer allt att utplånas. Det giftiga gruvavfallet som kommer riskera miljö och hälsa på allt och alla i näromgivningen kommer att bilda ett över 100meter!! högt lager.

Bild Christian Åslund och Nils Viklund

Samma mängd miljöfarligt avfall som gamla gruvan producerade under hela sin livslängd beräknas den nya gruvan producera på fjorton dagar.
Läs mer om det planerade dagbrottet på följande länkar.

https://www.naturskyddsforeningen.se/brottsplats-laver

https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/kampen-om-laver

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *